Kerstkoekjes

Ingrediënten

o  240 g ongezouten boter
o  120 g kristalsuiker
o  50 g bloemsuiker
o  2 eitjes
o  2 kl vanille-essence
o  390 g bloem
o  1/2 kl zout
o  1/2 kl bakpoeder

Extra: cacaopoeder / gemberpoeder / poedersuiker / citroen / ...

Aan de slag

  • Klop de boter luchtig met de kristalsuiker en de bloemsuiker, bij voorkeur in een keukenrobot.
  • Voeg één voor één de eieren toe. Zorg ervoor dat het eerste ei goed opgenomen is alvorens je het tweede eraan toevoegt.
  • Lepel de vanille-essence erbij.
  • Zeef de bloem, het  zout en het bakpoeder en voeg geleidelijk toe aan het botermengsel. Zet de keukenrobot op een trage mengsnelheid zodat de bloem  niet in het rond begint te vliegen.
  • Leg het deeg een 30-tal minuten in de koelkast zodat je het makkelijker kan bewerken.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad en steek er koekjes uit in verschillende vormpjes
  • Bak de koekjes 13 à 15 minuten op 180°C en laat nadien goed afkoelen.

Wil je je kerstkoekjes een extraatje geven?

  • Meng wat cacaopoeder en gemberpoeder door het basisdeeg voor een heerlijk kruidige chocoladesmaak.
  • Liever wat citroen in je koekjes? Gebruik de zeste van citroen en meng dit doorheen het basisdeeg.
  • Speculaasliefhebbers kunnen speculaaskruiden aan het basisdeeg toevoegen voor een smakelijke speculaassmaak.
  • Glazuur maak je door een papje te maken van poedersuiker en citroensap, je kan het glazuur een kleurtje geven met voedingskleurstof.

<< terug naar overzicht