Een goed georganiseerde koelkast

Je koelkast goed organiseren heeft alleen maar voordelen. Je zorgt niet alleen voor een langere bewaartijd maar gaat ook voedselverspilling tegen omdat je sneller ziet wat je allemaal in huis hebt. Leg de producten die het langst houdbaar zijn bovenaan, vers vlees en vis leg je beter enkele schapjes lager en ook de groentenlade is er niet voor niets. Geef alles een vast plekje, zo neem je blindelings wat je nodig hebt!

Enkele tips op een rijtje:

  1. De juiste temperatuur zorgt er in eerste instantie voor dat je al je producten goed kan bewaren. Niet te warm, maar zeker ook niet te koud zodat je eten gaat bevriezen, daar dient de diepvriezer immers voor.
     
  2. Prop je koelkast niet overvol want dan kan de koude lucht niet goed circuleren.
     
  3. Houd je koelkast proper en maak ze regelmatig schoon.
     
  4. Voor elk product z’n plekje, zo weet je perfect waar je wat kan vinden. Een logische indeling?
    - In de deur bewaar je best producten die het minst snel slecht worden zoals sausjes, drank, boter, confituur, …
    - Bovenaan kan je conserven en zuivelproducten kwijt.
    - Op de middelste planken, ook een koele plek in de koelkast kan je bereide gerechten en charcuterie kwijt.
    - Het koudst is het op de onderste plank, de ideale plek voor verse vis en vlees.
    -  In de groentenlade bewaar je logischerwijze je groenten en fruit. Wist je trouwens dat je sommige groenten en fruit zoals bijvoorbeeld tomaten, bananen, citrusvruchten best buiten de koelkast bewaart?
     
  5. Ga voedselverspilling tegen en zet de dingen die het snelst vervallen vooraan.
     
  6. Misschien klinkt het logisch maar vlees, fruit en groenten vervallen sneller als je ze al versneden hebt. Laat deze dus zo lang mogelijk heel.
     
  7. Overschotjes? Laat ze even afkoelen alvorens je ze in de koelkast zet.