Fruit & groenten bewaren op warme dagen

De temperaturen gaan de komende dagen de hoogte in schieten en dan smaakt een sappig appeltje, een kommetje fruitsla of een verfrissende salade extra lekker. Het is echter altijd een uitdaging om je groenten en fruit smakelijk en vers te houden bij dat warme weer. Enkele tips:

  • Verhuis niet alles wat in je fruitschaal ligt meteen naar de koelkast. Sommige groente- en fruitsoorten krijgen dan last van koudebederf waardoor ze niet meer verder rijpen en ook aan smaak moeten inboeten. Denk daarbij aan bananen, meloenen, avocado’s, tomaten, ... Deze kan je beter op kamertemperatuur bewaren.
  • Citrusvruchten bewaar je best op een koele en donkere plaats buiten de koelkast.
  • Komkommers, tomaten en paprika blijven langer goed op een koele plaats (in de kelder, berging, ...) dan in de koelkast.
  • Ook wintergroenten zoals worteltjes, knolselder of ui bewaar je beter op een koele, droge en donkere plek.
  • Zachte fruitsoorten zoals aardbeien en frambozen kan je wel in de koelkast bewaren maar zorg er voor dat ze nicht vochtig worden. Ook druiven kan je perfect koud bewaren.
  • Appels blijven in de koelkast tot 2 à 3 weken goed.
  • Sla, bloemkool, broccoli, prei en selder kan je ook het best bewaren in de koelkast.
  • Voorgesneden groenten en fruit bewaar je uiteraard ook best in de koelkast en daarvoor gebruik je de originele verpakking of een luchtdicht potje.

Wat je dus in huis kan halen met de warme dagen in aantocht? Eigenlijk alles, als je het maar op de juiste manier kan bewaren of snel op kan eten. Misschien kan je in het achterhoofd houden welke groenten en fruit je in de koelkast kan bewaren want de varianten die je buiten de koelkast bewaart zullen door de warmte sneller uitdrogen en beschimmelen.