Energie besparen in de keuken

De keuken is zowat de meest energieverslindende plek in je woning. Dat lijkt logisch gezien er heel wat toestellen zijn zoals bijvoorbeeld de koelkast waar je natuurlijk niet zomaar de stekker uit kan trekken om energie te besparen. Bovendien brengen we ook veel tijd door in de keuken. Maar geen nood, met enkele slimme trucjes kan je ook in de keuken dat energieverbruik wat naar beneden halen.

 

  • Plaats je koelkast en diepvriezer niet te dicht bij andere warmtebronnen zoals de kookplaat, een radiator of in rechtstreeks zonlicht. Daardoor moeten ze immers extra draaien om hun koudeproductie op peil te houden.
  • Ga voor energiezuinigere toestellen als je oude toestellen aan vervanging toe zijn. Let daarbij op het energielabel ‘A’.
  • Ga voor een klein taakje manueel aan de slag. Om een brood te snijden is een automatisch broodmes een overbodige luxe, dat gaat even goed met een traditioneel broodmes uit je messenblok. Ook voor je sauzen en beslag hoef je niet altijd de mixer boven te halen. Onderschat de kracht van de goede oude garde of pureestamper niet.
  • Zorg dat je koelkast en diepvriezer voldoende vol zitten, orden de inhoud zodat je weet waar je wat terug kan vinden en maak beiden ook regelmatig schoon.
  • Kies een koelkast die voldoende groot is maar ook niet té groot. Je hebt niet altijd een megagrote koelkast nodig om gelukkig te zijn. Je stopt ze toch vaak te vol en moet aan het einde van de rit meer weggooien. Als je een klein beetje plaatsgebrek hebt, ga je bewuster om met het voedsel dat je aankoopt.
  • Zet je vaatwasser in ECO-modus om minder energie te verbruiken. Andere nuttige tips om zuinig om te springen met je afwasmachine lees je hier.
  • Een rangschikking van het zuinigste kookvuur naar het meest energieverslindende ziet er als volgt uit:
    • 1. gasvuur
    • 2. inductieplaat
    • 3. vitrokeramische kookplaat
    • 4. klassieke elektrische kookplaat
  • Kies voor een kookpot die even groot is als je kookvuur om warmteverlies tegen te gaan.
  • Tijdens het koken zet je best zoveel mogelijk een deksel op je kookpotten om de warmte zo goed mogelijk te benutten. Zeker als je water aan de kook brengt is dit een goede tip, je water bereikt veel sneller de gevraagde 100°C.
  • Probeer de oven zoveel mogelijk dicht te houden terwijl je bereiding aan het garen is en geeft de voorkeur aan de heteluchtstand, die verwarmt sneller, gelijkmatiger en blijft ook langer warm.
  • Ook al staan je apparaten uit, toch blijven ze soms nog energie verbruiken. Trek de stekker van de waterkoker, de koffiezet, de broodrooster of blender tussendoor dus even uit.
  • Nog op zoek naar nieuwe verlichting? Kies dan meteen voor LED-verlichting, de zuinigste en meest duurzame oplossing voor je verlichting

 

<< Terug naar overzicht